Architekti CCA - bytová architektura, komerční architektura

Práce z domova - kancelář na míru

Home office. Pro někoho sen, pro většinu z nás v posledních týdnech běžná realita. Z hlediska majitelů a managerů to bývala noční můra. Současná situace nám ale ukázala, že to jde. Pro zaměstnavatele je žádoucí, aby se lidem pracovalo dobře nejen z kanceláře, ale i z domova. Využijme toho a ukažme si, jak si pro práci z domova vytvořit místo doslova na míru.

Home office - pracovní místo

Home office může být trochu matoucí – práce v domácím prostředí, v pohodě. Ano, pokud jsou děti ve škole, nemáme počítač na kuchyňském stole mezi hrnky od snídaně a neodbíháme k plné pračce.

Oddělit soukromí a práci je v tomto případě těžké, ale nezbytné. Prvním krokem je jasně oddělený pracovní prostor - kout či místnost, kde máme vše potřebné.
Ne vždy si však dokážeme své pracovní prostředí uspořádat efektivně s maximálním využitím místa, které nám daný prostor nabízí. Najít optimální řešení pomůže zkušený architekt, který se spolu s námi zamyslí nad základními otázkami: Jak velký prostor potřebuji? Kolik moje práce vyžaduje místa pro poznámky, shromažďování informací, nákresů,..

Začít však musíme ještě dříve: u kvalitní ergonometrie. Tedy vyhovujícím nábytkem, světlem, výší obrazovky - celkově přizpůsobit pracoviště fyzickým a duševním potřebám. Nejedná se tedy „jen“ o pohodlné sezení, ale o optimální nastavení celého pracoviště. To zvyšuje naši výkonnost a snižuje celkovou zátěž organismu, tedy i pravděpodobnost případných úrazů či zdravotních potíží.

Na co nezapomenout:
-    V první řadě by naše sezení mělo mít dostatek přirozeného světla a čerstvého vzduchu. V ideálním případě umístíme stůl tak, abychom měli denní osvětlení zleva (praváci). Pozor na oslňující zapadající slunce - pokud máme okno orientované na jih až západ. Ideální pracovna by měla směřovat na sever nebo východ.

Home office

-    Ergonomii si nejčastěji spojujeme se základním držením těla, to při sezení definuje pravý úhel - v ohybu loktů a kolen, rovné držení hlavy. Promysleme pečlivě volbu židle, ideálně s nastavitelnou výškou měkkého sedáku a příjemně tvarovaným opěradlem, šetřícím naši páteř. Dnešní nabídka pracovních židlí není zdaleka jen designová záležitost, ale především musí splňovat ty nejvyšší nároky na pohodlí. Za zvážení stojí investice do nastavitelných područek s možností posunu a rotace opěrky, nebo do kovové konstrukce židle pro její větší nosnost a výdrž. Pokud náplň naší práce vyžaduje až osm hodin denně před počítačovou obrazovkou, rozhodně lze doporučit podnožku. Z materiálu volme raději síťovinu - je prodyšná a pro typické domácí prostředí bez řízené klimatizace vhodnější.

-    Volba stolu nebo pracovní plochy je o poznání liberálnější téma. Výška desky by se měla pohybovat mezi praktickými 650 – 800 mm. Při využívání počítače by horní hrana monitoru měla sahat do úrovně očí a při práci bychom se neměli předklánět či se dokonce otáčel k jedné straně. Zvažme také, s jakým prostorem si vystačíme, ale nepřeceňme svou úspornost. Minimální hloubka pracovní plochy je 600 mm. Klasické kancelářské stoly se dodávají nejčastěji v rozměrech 800 x 1400 / 1600 / 1800 mm (h. x d.).  A nezapomeňme také na dostatečný prostor pro nohy. V domácím prostředí nemusíme udržovat dostatečný odstup nábytku pro pohodlný provoz a pohyb, nicméně je dobré určitá minima akceptovat. Pokud sedíme zády ke stěně, měli bychom mít prostor alespoň 950 mm od hrany stolu.

-    Nezapomínejme ani na úložný prostor. Šuplíkový kontejner pod stolem, nebo vyšší výsuvná skříň vedle stolu s místem pro uložení řady šanonů je základ. Při dlouhodobém plánování lze doporučit nechat si vypracovat atypický design s maximálním využitím prostoru, který dokáže spojit všechny vaše nároky a potřeby.

-    Nezapomínejme na oči a jejich komfort. Zejména dbejme na odrazivost povrchových materiálů - volme raději matnou úpravu. Vsaďme na neutrální odstíny, které se hned neokoukají – bílá, odstíny šedé, nebo i dřevěné dekory – navíc dobře zapadnou do interiéru, dají se dobře kombinovat, doplňovat.

Home office - Příklad pracovního místa

-    Pamatujme, že už po dvou hodinách nepřetržitého sezení se mohou dít změny v meziobratlových ploténkách, o celkové ztuhlosti a únavě nemluvě. Nezapomínejme proto na to nejdůležitější – na pauzu. Čerpejme z výhod domova – pracujme ve stoje, projděme se, uvařme si kávu, protáhněme se – třeba i tím, že konečně vyndáme to prádlo z pračky. Nejsme-li ke své škodě schopni ani na chvíli „vypnout“, pořiďme si aspoň výškově nastavitelný stůl.

-    Zajímavým a mnohdy podceňovaným doplněním pro psychickou pohodu jsou živé prvky. Nemusíme mít zrovna atraktivní výhled do zahrady nebo parku, pro naši pohodu a klid stačí umístit zeleň k místu, kde trávíme největší část dne. Ať už je to minimalistický kaktus, popínavá rostlina nad hlavou nebo bylinky na parapetu. Záleží jen na nás, jsme přeci doma.

-    Chceme-li si trochu pohrát, pro udržení minimalisticky odlehčeného prostředí stačí nahradit šuplíky či skříňky jednoduchými policemi nad stolem, dokonce lze zavěsit celý stůl. Efektně i prakticky působí vyklápěcí monitor zakomponovaný do stěny nebo stolní desky. A pokud rádi sepisujeme seznamy, črtáme návrhy, odškrtáváme úkoly – umístěme si na stěnu nástěnku či tabuli. Nebo můžeme rovnou popisovat celou stěnu. Máme volnou ruku. Zkrátka ať už plánujeme jen menší úpravu našeho domácího pracoviště nebo ho celé budujeme, nebojme se. Maximálního využití prostoru ani netradičních řešení.

 

Zaujal Vás náš styl? Podívejte se, jak by naše spolupráce mohla probíhat a zjistěte, jak bychom mohli pomoci i Vám. 

 

 


 

Vybíráme pro Vás z našich článků:

 

Sdílená pracovní místa

Jaká jsou pravidla pro sdílená pracoviště? Čeho se vyvarovat a co je naopak žádoucí? Proč nepodcenit obavu pracovníků, že na se na ně nedostane místo.

číst článek >>>

 

Optimalizace kancelářských prostor

4 tipy jak optimalizovat stávající kancelářské prostory a ušetřit až 40 % plochy = snížení nájmu. Například pomocí variabilních zasedaček a multifunkčním prostorům.

číst článek >>>

 

Skladování a úložné prostory

Kam ukládat informace (nejen v papírové podobě)? Jaké druhy skladovacích prostor musíme vyřešit? A co jsou to "hot boxy"?

číst článek >>>

Klidné pracovní místo

Klidné pracovní místo

Květiny skvěle doplní příjemnou atmosféru. Světlo zprava je ale vhodné především pro leváky.

Monitor proti oknu

Monitor proti oknu

Výhled z okna je krásnou kulisou, myslete však na kontrast a příchozí sluneční svit. Zvláště pokud máte okno orientované na jih, nezapomeňte na vhodné zastínění.

Pracovní zákoutí

Pracovní zákoutí

Místo pro home office nemusí být nijak velké. Vše záleží na vykonávané činnosti.

Home office

Home office

Základem je kvalitní pracovní prostor. Vytvořte si místo, kam budete chodit rádi.

Na detailech záleží

Na detailech záleží

Změnou barvy stěny nebo pozadí pracovního koutu získáte zcela jiný pocit z prostoru.